Etusivu koirat omistaja Kuvat linkit


Gavan harrastukset

Päivitetty 14.4.2019

AGILITY


Agilityssa Gava on ketterä ja syttyi vähän hitaammin lajiin. Sille sai opettaa irtoamisen vahvaksi ja siedättää rauhassa ohjaajan liikkeeseen. Ekat kerrat, kun testasi ohjaajan liikkeen kanssa koira sai siitä hirveät lisäpotkut. Gava on ollut aika kuuliainen siltikin ja tulee hyvin ohjauksiin, jos ohjaaja on vain ajoissa. Pysyy lähdössä nätisti eikä vire nouse liian korkealle agilityssa. Rimat pysyy hyvin, toki välillä sattuu erehdyksiä ponnistuspaikan suhteen. Gava vaikuttaa aika unelmakoiralta agilityyn, Rasmuksen ja Ruutin parhaat puolet. ;) Eniten jännitettiin terveyttä ja edettiin rauhallisemmin Gavan ollessa pentu.

Gavan mielestä hauskinta on ehkä hypyt ja putket, vaikein asia agilityssa on oppia kepit. Palkaksi kelpaa lelu tai namit ja vieraskin voi palkata sen. Hyppytekniikkaa tehtiin nuoresta lähtien. Isosti apua on ollut Lotta Vuorelan koulutuksista, joka on tosi taitava katsomaan, mitä asioita nuoren koiran kanssa kannattaisi kehittää ja Anun treenit kesällä. Paljon uusiakin juttuja ja erityisesti se, että koira pääasiallisesti hyppää ja laskeutuu hyvin käännöksissäkin. Tarkkana olen myös ollut lähdöissä, kun ne oli Ruutin murheenkryyni. 2017 osallistuttiin Kelpokoiran lepakkokurssille, joka oli tarkoitettu koirille, jotka ei tule ohjauksiin, valitsee ansaesteet, lenkittää liikkeestä, valuu valsseissa seläntaakse. Meitä koulutti Kati Immonen ja Janita kommentoi meidän videoita netin kautta. Sen jälkeen käytiin Saijan talvitreeneissä ja Katin koulutuksissa satunnaisesti. Ostin OMD videojäsenyyden ainakin vuodeksi. Vuonna 2018 kävin Janitan mentaaliluennolla. Gavan kanssa pitkälaukka tuo haasteensa, se tykkää liidellä ja irtoaa aina eteen ellei toisin sanota. Käännösvihjeiden pitää tulla ajoissa ja siinä on edelleen haastetta. Ajoittain muistutellaan kääntymistä ja kokoamista ja ohjauksiin tulemista.

Vuonna 2016 Gava sai vuoden sisään nousunollat 2-luokkaan, vuoden vikoista kisoista viimeisin. Vuosi 2017 ratkottiin ongelmia, kisattiin vain muutamat kisat. Vuonna 2018 mammalomalta palattua huhtikuulta samalta päivältä 2 nollaa ja kesäkuussa viimeinen nousunolla 3-luokkaan (haettiin vain 3 luvaa). Syksyllä 2018 saatiin kolmosista 2 nollaa ja keväällä 2019 yksi nolla.

TOKO


Tokoa on tehty pikku pennusta lähtien. Tutuillakin oli samaan aikaan pentuja ja pystyi niiltä ottamaan vinkkejä treeneihin sekä käytiin myös pikku pennusta lähtien välillä valmennusrenkaassa olevien kouluttajien koulutuksissa. Taas oli joitakin asioita muuttunut 6 vuodessa. Tavoitteena oli saada motivoitunut, hyvän katsekontaktin pitävä koira ja joka ei hätkähdä palkattomuudesta. Tehtiinkin tosi paljon lyhyttä ja helppoa katsekontaktia sekä tosi pitkään ihan mini seuruupätkiä, tavoitteena 90% onnistunut katsekontakti. Opeteltiin myös katsekontaktia häiriössä, että katsomisen sijaan Gava vain petraisi kontaktia muhun. Ruutin vaikeus oli palkattomuus, joten Gavan kanssa tehtiin tosi helpoilla asioilla tehden 2-3 asiaa palkatta tai sitten muistin ensin kehua ja sitten vasta palkata. Gava kyllä luontaisestikin palkkautuu hyvin kehuilla ja menee enemmän saalisvietin puolelle kunnolla riehuttaessa. Tästä yksi kouluttaja sanoikin kerran mulle, ettei mun tarvitse koskaan sanoa, että harjoitellaan palkattomuutta koska Gavan kanssa palkkautuu sitä ilmankin.

Gava on perusluonteeltaan rauhallinen, joten on käytetty perusopetuksen jälkeen pääasiassa lelua palkkana. Vauhtia on saanut hakea ja täpäkkyyttä esimerkiksi maahanmenoihin. Kaukoissa halusin oppia lisää kouluttajana ja valitsin ekaa kertaa opettaa kaukot etupääpaikallaan. Gavalle kaukot on ollut haastavinta, koska se oli tosi kova steppailemaan tassuja, otti heti painetta jos koskin siihen ja pehmeänä koirana huomaa, kun epäonnistutaan. Toinen pidempään kestänyt opetettava asia oli eteentulo, jossa Gavaa ahdisti alkuun tulla niin lähelle ja saada varmuutta juosta siihen vauhdista. Vaikka siinä on rauhallisuutta niin taas esim noudossa se menee kapulalle räjähtävästi ja tuo sen nopeasti takaisin. Gava ei onneksi ääntele vaikka miten sitä nostattaisi, joka on Ruutin jälkeen niin ihana piirre. Gava on ollut tosi hitaasti kypsyvä. Edetäänkin rauhassa ja opetetaan huolella uudet asiat, tärkeintä on silti säilyttää sama asenne tekemiseen. Kun Gava on epävarma se hidastuu, mutta Ruuti taas keksii jotakin vauhdissa. Gava on luonteeltaan tosi kiltti eikä se tee tahalleen väärin. Gava vaatii myös lepopäiviä, jotta jaksaa antaa 100%, kun Ruutilla ei ole huomannut mitään eroa. Innolla odotan, mitä kisahistoria tulemaan pitää. :) Gavan kanssa on tokoiltu, kun aikaa on riitänyt ja motivaatiota kisaamiseen ei ole hirveästi löytynyt. Gavalla on kisa per luokka ALO1 (2015), AVO1 (2016) ja VOI1 (2017) kisattu siis säästeliäästi ja menty kokeeseen, kun kaikki pitäisi sujua. Evl:ssä startattiin 2018 marraskuussa evl3 tuloksella kertalisenssillä (kaksi nollaa) ja keväällä 2019 saatiin ensimmäinen evl1 tulos.

PK-PUOLI: HAKU


Hakua päästiin treenaamaan Gavan ollessa noin vuoden, kun perustettiin oma hakuryhmä. Haku on ollut 3. prioriteetin lajina ja käytiin treenaamassa joka kuukausi ulkokautena noin 2-5 kertaa. 2015 osallistuttiin myös yhdelle hakuleirille. Vähemmän siis kuin viikottaisessa treenissä. Gava on ollut suhteellisen hyvin palkattavissa. Apuina on käytetty eniten haamuja ja ääniapua. Välillä hajunhakua. Gava juoksee kevyesti metsässä ja irtosi hyvin syvälle 50-60m. Ilmaisuna tulee olemaan rulla, varmaankin ruotsalainen joka roikkuu lukolla pannassa. Ensimmäistä kertaa pääsin opettamaan rullakoiraa, Ruuti teki haukulla. Gava on tosi kiltti myös maalimiehillä, joten muutamasti on päässyt käymään sellaisia kertoja, missä Gava on seissyt piilon vieressä mutta maalimies ei ole huomannut. Kerran Gava myös on säikähtänyt uutta maalimiestä ja sen erilaista maastokangasta. Iän myötä Gavaan tullut röyhkeyttäkin maalimiehillä ja toimii hyvin vierailijoillakin. Rullailmaisu edennyt metsään. Tavoitteena on päästä kisaamaan haussa, mutta edetään tässäkin rauhassa koska laji on kisojen kannalta itselle uusi. Hakulajina on oma suosikkini pk-puolen lajeista. Esineruutua on myös tehty vähän laiskemman puoleisesti, pk-tottista ihan liian vähän.
Tilannetta 2018: päästiin toiseen hakuryhmään edellisvuonna. Irtorullaa aloitettiin harjoitella 2016 satunnaisesti ja tänä vuonna saatiin se metsään. Myös kiintorullatreenit kentällä aloitettu. Matkat olleet 60-80m. Gavalle tehty muistikuvaparia, Norjalaista sekametsää missä kaikki äänet peräkkäin takaapäin, ilman apuja yksittäisiä per treeni. Osallistuttiin Reija Niemisen hakuleirille ja Karoliina Finnilän koulutusviikonloppuun. Varmaan eniten treenejä koko kauteen. Esineet alkaa sujua myös paremmin ja irtoaa. Tottiksessa vielä tehtävää, hyppyä tehty ja eteenmenoa.

Jälkiä on tehty vähän ja niissä vaikeutena on ollut ehkä juuri se, että Gava normaalistikin ottaa tukea paljon ohjaajasta ja metsässä sen pitäisi tehdä päätökset itse. Se ei normaalisti myöskään nuuski paljoa hajuja tms. ja ehkäpä mielummin käyttää ilmavainua. Ollaan tehty namijälkiä, missä Gava ei välittänyt hirveästi nameista. Ja sitten opetettu keppi-ilmaisua, joka on vielä turhan epävarma. Kun sen saa paremmaksi niin tavoitteena olisi tehdä keppijälkiä, jotka on lyhyitä monella kepillä eli olisivat vain kepin etsintää jälkeä seuraten. Tuolla tavalla Ruuti on opetettu, takaperinketjuttamalla. Jos jälki joskus lähtee sujumaan niin etsintäkoe eli EK olisi myös mahdollinen. Paras metodi tuntuisi olevan se, että kepille leikitään, se viedään piiloon koiran nähden ja leikitään sitten kepin löydettyä ihan kepillä. Gavalla ei ole yhtä kova into jäljestää, kuin meidän pojilla. Haussakin sillä on hyvä ilmavainu. Taitaa jäädä myös ohjaajan motivaatiosta kiinni.

PAIMENNUS


Paimennus on ollut tosi koukuttava uusi laji. Gavan mielestä paimennus on myös parasta mitä voi tehdä! Senkin vuoksi se on ollut tosi kivaa, koska näkee miten koira on fiiliksissään siitä. Gava on käyttänyt aika voimakkaasti silmää ja nuorempana jäi välillä jumiinkin siihen. Sillä on ollut alkuun vähän liian tiukat flankit ja hakukaarissa on meinannut myös liikaa lähestyä ensin suoraan ja kun lampaat liikkuu lähtenyt kiertämään, kun taas pitäisi heti mennä isolla kaarella taakse. Käytiin ensimmäiset kerrat Somerolla Woollandiassa. Saatiin kuulla lemppari kouluttajalta, että koulutuksia on myös Siuntiossa Lillgårdissa. Käytiinkin sitten Siuntiossa kesä 2015 sen verran tiheästi, mikä sopi kalenteriin. Muutamaan otteeseen myös tutun lampailla. Gava ja vielä enemmän minä ohjaajana kehityttiin ekan kauden aikana. Paimentamassa on käyty säännöllisesti kesäisin. 2016-2017 treenejä oli epäsäännöllisesti, pentuprojekti syksyllä vei mahdollisuuden kokeilla kisoja. 2018 jatkettiin tavoitteena kisojen korkkaaminen ja uskallettiin niihin 29.9.2018 Suomen bordercolliet ja australiankelpiet ry:n kisoihin 1-luokkaan, sieltä koularit PPR1 ja PAIM1. Tavoitteena ollutkin koulari perusradasta. Saatiin vuonna myös hyviä treenejä monilla eri lampailla ja eri paikoissa.

Vaikka paimennus on vahvassa Gava ei ole yrittänyt paimentaa autoja tai ihmisiä. Se ei käytä silmää tokossa, että hidastelisi sen takia. Muita koiria se paimentaa ja sorsia.

RALLY-TOKO


Rally-toko on lähinnä tokoa eri kiemuroin ja lähinnä se on ohjaajalle tosi tarkkaa. Näin ollen keskityttiin vain saamaan tokossa kaikki palaset kohdalleen ja Gava sai kokeilla kerran 15kk iässä rally-rataa ja seuraavan kerran noin 20kk iässä. Opetettavaa oli lähinnä vain täyskäännös, jossa käännytään koiran kanssa eri suuntiin eli "saksalainen". Gava kävi kisaamassa alokasluokassa lähes 2 vuoden iässä hyväksytysti 97/100p. Oikean puolen seuruuta on jo aavistuksen harjoiteltu imutuksella, ja sivulletuloa vadilla sekä käsiavulla. Alokkaasta tuli koulutustunnus RTK1, avoimesta on kaksi hyväksyttyä vuodelta 2017. 2018 ei kisattu, oikean puolen seuruuta aloiteltiin.

KOIRATANSSI

Gava vaikuttaa koiratanssiinkin tosi kivalta, mutta jätetään asia hautumaan. En tarkemmin vielä päätä, kumpi HTM vai FS (Freestyle). Tavoitteena on lähinnä opetella temppuja pikku hiljaa, mitkä voisi olla hyödynnettävissä. Lähinnä aika ei riitä vielä tähän lajiin. 2018 kävin kuunteluoppilaana ja yhdellä kurssilla, oli kivaa mutta keskitytään vielä muihin lajeihin.

Kuvien kopioiminen kielletty! / © Tiia Hämäläinen 2019 / tiia.hamalainen(at)iki.fi / Webdesign by Tollerwich.com