Tollerwichit - Nova Etusivu koirat omistaja Kuvat linkit


Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

Päivitetty 9.9.2017

Rotu: novascotiannoutaja
Syntymäaika: 12.8.2015
Väri ja karva: Punavalkoinen
Sukupuoli: Uros

Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Silmät: terveet pentuna, PRA-A, CEA terve/kantaja

Isä: FIN JVA Arbetsviljans Havreflarn
Emä: TK1 TK2 Siipiveikon Sorsansurma
Kasvattaja: Anna ja Ville Rantala, Valkeakoski
Omistajat: Riitta ja Tiia Hämäläinen, Espoo

KoiraNet
Tuloksia mm: NOU1 taipparit hyväksytysti, toko 2x alo1, näyttelyistä 2x JUN ERI, KÄY ERI SA, MH testi hyväksytystiTietoa
Nova on vanhemmillani asuva tolleripojan alku (1km päästä). Tulee harrastamaan pääasiassa äitini Riitan kanssa, mutta tulee näkymään myös kanssani treeneissä. Otan myös mielellään aina suosikki junioripojan hoitoon. Lajeina tulee olemaan alkuun ainakin toko ja noutajapuolelta tehdään parhaamme taipparitreenien kanssa. Myöhemmin ehkä rally-tokoa, jälkeä ja agility olisi mun kanssa, jos on terve ja sopiva kropaltaan siihen.

Nova on tosi ihanan luonteinen koira kaikin puolin. Se on helppo arjessa, rauhoittuu hyvin kotona ja nukkui pennusta lähtien tosi hyvin yöt. Rauhoittuminen on ollut helppo yhdistää koiratapahtumiin tai treeneihin, missä Nova tarjoaa hyvin makoilua odotuskäytöksenä (jota on vahvistettu). Lenkillä nyt välillä intoa on vähän liikaakin mennä vauhdilla. Tykkää kaikista ihmisistä ja on sosiaalinen. Tullut hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa. Nova ei pelkää mitään ja on tosi rohkea ollut pienestä pitäen. Se ei hirveästi hätkähdä mistään yllätävästä, kun Rasmus taas reagoi sellaiseen helpommin haukkumalla. Se on erittäin ahne. Leikkimistä sai vahvistaa pentuna, mutta nykyisin leikkii hyvin - noutaa sekä taistelee. Novan kanssa on treenattu tokoa kursseilla, kimppatreeneissä ja itsenäisesti. Noutajapuolen asioita tehty taippareita ajatellen kasvattajien neuvoilla. On esitelty myös varista, lokkia ja kania. Dameillakin on tehty etsintää. Vähän vieraampaa meille tuo rodunomainen puoli, mutta harjoitellaan ajan kanssa. Nova on kuullut myös ampumista eikä reagoi siihen. Novasta olisi kyllä vaikka mihin. ;)

Sanottakoon myös, että Nova tai Rasmus ei harrasta ns. "tollerikiljuntaa". Eivät ääntele tehdessä. Molempien pääkoppa on kestänyt hyvin katsoa jotakin kiihdyttävää ilman, että täytyy purkaa se ääntelemällä. Odottelussa saattaa, joskus tulla vähän vinkumista jos pitäisi päästä jo tekemään tai moikkaamaan kaveria, mutta sekin harvemmin ja alkutreenistä. Nova on ollut pienestä pitäen tosi varhaiskypsä, helposti unohti miten nuori se on kun teki niin keskittyneesti ja jaksoi pidempäänkin treenata herpaantumatta. Häiriössäkin sitä on voinut hyvin pitää vapaana, eikä ole yrittänyt karata muiden luokse.

Rasmuksen jälkeen seuraavan tollerin etsissä kerran tai toisenkin purskahdettiin itkuun, kun tuli mieleen voiko löytää toista yhtä hienoa. Kyllä aika mahtava omanlaisensa paketti taas löytyikin. :) Seuraavaa tolleria ehdittiin katsella jo noin vuoden ajan, sitten huomasin Facebookista ilmoituksen vapautuneesta uros pennusta, joka vielä näytti juuri sellaiselta kuin miltä tykätään (tumma nenä ja valkoiset merkit). Extempore sitten viestittelyä kasvattajien kanssa, pentua katsomaan ja jännättiin kumpaan kotiin se pääsisi kahdesta mahdollisesta. Vaikutuksen kasvattajien tyttöön ja vähän meihinkin teki, kun käytiin katsomassa pentuja ja Nova pääsi pihalle niin se juoksi heti ensimmäisenä äitini Riitan syliin!

Videoita Novasta löytyy Youtubesta. Tässä pari esimerkkiä.
- Novan 9kk agilityn alkeistreeni
- Nova 7kk tokokoulutuksessa
Vanhemmat:
Emä Vimma TK1 TK2 Siipiveikon Sorsansurma. Vimmalla on A/A lonkat (lonkkaindeksi 111), 0/0 kyynärät, silmät terveet, PRA-A ja CEA-A. Vimma on noin 47cm korkea ja painaa suunnilleen 16,5kg. Vimma on virallinen diabeetikon hypokoira. Vimmalla on läpäisty noutajien taipumuskoe, tuloksia NOME-B:stä mm. tollereille harvinainen AVO1, 2xALO1 (1,5v iässä) ja AVO2, WT:stä ALO2, Tollauskokeesta Ruotsista AVO2, TOKO:sta ALO1x3 =TK1 ja AVO1x3 =TK2. Näyttelyistä Vimmalla on 1xROP ja 1xSERT, lisäksi se voitti suuren käyttöluokan Ruotsissa Tollarspecialenissa vuonna 2011.

Vimman emä on meidän Kiia, FIN TVA FIN MVA BH Damiikan Keck "Kiia". Kiia on 12,5 -vuotias ikinuori tollomme. Kiia oli aikoinaan ensimmäinen tollerinarttu joka sai tuloksen nomen voittajaluokasta. Se on ollut myös Tollerien nomemestari vuosina 2005, 2006 ja 2007. Se on myös tottelevaisuusvalio ja muotovalio. Vimman isä on ruotsalainen Quiz, SE JVA SE MVA TK2 Tollarbos Quiz A'pollon. Quiz on Ruotsin jäljestysvalio ja muotovalio. Sillä on ALO2 tulos NOME-B:stä, ja sitä on käytetty runsaasti metsästyksessä. Vimman aiemmaista pennuista 4/5 on lonkka- ja kyynärkuvattu 3xA/A ja yksi B/B, kaikkien kyynärät 0/0, silmät OK x4. Tähän mennessä kenelläkään pennuista ei ole ollut autoimmuunisairauksia. Vimma on pentueesta jossa on 8 pentua. 6 on A/A lonkat, yhdellä B/B ja yhdellä B/C. Kaikilla on terveet kyynärät. Sisaruksilla on runsaasti tuloksia taippareista (8/8 läpäissyt noutajien taipumuskokeen), NOME:sta, WT:stä, MH-kuvauksia suoritettuna, TOKO:sta, pelastuskoirapuolelta, MEJÄ:stä, näyttelyistä jne. Pentueesta pari koiraa mainitakseni: Vimman veli Simo on virallinen sankarikoira, ja se on edustanut Suomea Italiassa järjestetyssä pelastuskoirien maailmanmestaruuskokeessa voittaen joukkuepronssia. Veli Riki on tollerien nomemestari vuosina 2013 ja 2014. Riki on myös Suomen ainoa tolleri jolla on VOI1 -tulos noutajien metsästyskokeessa.

Isä on Viljami, FI JVA Arbetsviljans Havreflarn. Viljami on Ruotsista tuotu uros. Viljamin lonkat ovat B/B (lonkkaindeksi 99), kyynärät 0/0. Silmät ok, lievä distichiasis (eli ripsiä väärässä kohdassa), PRA-A. Viljamilla on hyväksytty noutajien taipumuskoe (9kk iässä), ja mejässä se on Suomen jälkivalio. Se on MH-kuvattu. Näyttelyistä Viljamilla on H.

Viljamilla on yksi pentue Luottomiehen -kennelissä. Pennut ovat nyt 9kk ikäisiä, ja ne ovat olleet toistaiseksi mukavia ja terveitä pentuja. Viljamin emä on SE MVA (n) Lönnlovets Karamell "Pyssla". Sen lonkat ovat A/A, kyynärät 0/0 silmät ok. Sillä on tuloksia noutajien b-metsästyskokeista, tollauskokeista, mejästä ja tokosta. Viljamin isä on Fågelsjöns Alfasi-Merlot "Ozzy". Sillä on A/A lonkat, 0/0 kyynärät ja silmät ok. Ozzyllä on tuloksia noutajien b-metsästyskokeista, mejästä ja tokosta. Pentueessa josta Víljami on on 5 koiraa. Kaikkien lonkat ja kyynärät ovat terveet, silmät peilatuilla terveet. Pentueen pennut ovat menestyneet erittäin hyvin noutajien metsästyskokeissa, tollauskokeissa ja WT-kokeissa, ja Viljamin sisko Vessla onkin tämän vuoden tollerimestari Ruotsissa. Niillä on myös tuloksia mejästä, tokosta ja rallytokosta.


Yllä olevat kuvat vasen Vimma @ Anna ja Ville Rantala, oikealla Viljami

Kuvien kopioiminen kielletty! / © Tiia Hämäläinen 2016 / tiia.hamalainen(at)iki.fi / Webdesign by Tollerwich.com